Update cookies preferences

İçe dönük meme başı nedir?

İçe dönük meme başının anlamı, nedenleri ve olası çözümleri

Geri çekilmiş meme başı veya utangaç meme başı olarak da adlandırılan içe dönük meme başı, yaygın veya tipik anatomide görüldüğü gibi meme başının dışa dönük olmak yerine içe doğru çekildiği veya kendi üzerine döndüğü bir durumdur. Her iki cinsiyette de görülebilir. Ancak, bu durum genellikle tabu olarak sınıflandırıldığı ve hakkında çok fazla konuşulmadığı için birçok hasta kendini yalnız hisseder.  İçe dönük meme uçlarının mutlaka çiftler halinde olması gerekmez (%87), sadece bir tane içe dönük meme başınız olabilir. 
Hayatı tehdit edici olmasa da, bireye psikolojik ve fizyolojik olarak zarar verir. Görünüm kozmetik olarak istenmeyen ve endişe verici olabilir, ayrıca emziren kadınlarda emzirme sırasında sorunlara yol açabilir. 
İçe dönük meme uçlarının başlıca nedenleri doğuştan gelir, yani hastalar travma, meme enfeksiyonu (mastit), meme kanseri, meme sarkması veya diğer nedenlerle (meme ameliyatı veya Paget hastalığı gibi) bu durumla doğarlar.
İçe dönük meme başları oldukça yaygındır, kadınların %10 ila %20'si bir veya daha fazla içe dönük meme başı ile doğar. Konjenital meme başı inversiyonu genellikle iyi huylu bir durumdur. Ergenlikle birlikte düzelmezlerse, genellikle devam ederler ve yetişkinlikte emzirme, psikososyal veya kozmetik nedenlerle onarım endike olabilir. Birçok hasta emzirme zorluklarıyla karşılaştığında düzeltme/tedavi için gelir. Birçok kadın içe dönük meme uçları ile emzirme konusunda endişelidir. 
Ergenlikten veya meme gelişiminden sonra patolojik/kazanılmış meme başı inversiyonu, malignite veya diğer anormallikler için daha endişe vericidir. Meme ucu içe dönüklüğü emzirme olmaksızın yetişkinlikte veya yaşamın geç dönemlerinde ortaya çıkarsa, nedenlerini kontrol etmek için doktorunuza gitmeniz önerilir. Meme uçlarınızdan biri veya her ikisi aniden içe dönük hale gelirse, özellikle bölgede başka değişiklikler meydana gelirse (memenizde bir yumru veya kalınlık veya memenizde çukurlar veya diğer cilt değişiklikleri gibi) bu meme kanserinin bir işareti olabilir. Doktorunuz sorunu teşhis etmek için meme muayenesi, mamografi, meme ultrasonu, biyopsi ve MRI dahil olmak üzere bir dizi prosedürü bir arada kullanabilir. 
Genel olarak, 3 derece içe dönük meme ucu vardır ve hastanın nereye düştüğüne bağlı olarak endişe, içe dönük meme ucu düzeltici veya içe dönük meme ucu rekonstrüktif cerrahisi için bir neden olmalıdır.

  • 1. derece içe dönük meme başı, meme başı kolayca dışarı doğru çekilebilir, bu tür içe dönük meme başı utangaç meme başı olarak da adlandırılır ve bazen soğuk veya stimülasyonla kendi kendine öne çıkacaktır. Süt kanalları etkilenmediği için hasta 1. derece içe dönük meme ucuyla emzirmeye devam edebilir. 
  • 2. derece içe dönük meme ucunun ana nedeni fibrozis ve süt kanallarının hafifçe geri çekilmesidir. Bu, meme ucunun lifler tarafından memenin içine doğru çekilerek ters dönmesine neden olduğu anlamına gelir. Dışarı doğru çekilebilir, ancak 1. derece kadar kolay değildir. Hasta emzirmede sorun yaşayabilir.
  • 3. derece içe dönük meme uçları, durumun daha şiddetli olduğu durumlardır. Meme ucu hiç dışarı çekilemeyebilir ve emzirme mümkün değildir. Bu tip için içe dönük meme ucu ameliyatı veya içe dönük meme ucu rekonstrüksiyonu gerekli olabilir. Bazı kişilerde kızarıklıklar, ağrıyan meme uçları, tekrarlayan mastit ve tıkalı süt kanalları gibi başka tıbbi sorunlar da görülebilir.  

 
Yönetim veya tedavi esas olarak inversiyon derecesine bağlıdır. Ters Meme Ucu Düzeltme Ameliyatı, özellikle 2. veya 3. derece ters meme uçlarına sahip olanlar olmak üzere, ters meme uçları nedeniyle olumsuz etkilenen birçok kişi için genellikle çözümdür. Ameliyat olma seçimi, tüm ameliyatlar gibi son derece kişiseldir. Ameliyat, hastanın özsaygısını ve güvenini artırarak ve/veya emzirme yeteneğini kolaylaştırarak hayatını iyileştirme potansiyeline sahiptir. Ameliyat hızlı ve basittir, birden fazla kesi veya büyük pansumanlar gerektirmez ve minimum yara izi ile ilişkilidir. 
Aylık meme kontrolünüzü yapmayı unutmayın, 10 dakika sürer ve göğüslerinizi tanımanıza yardımcı olur ve bazı tıbbi durumlara işaret edebilecek herhangi bir değişikliği tespit etmek için yardımcı olabilir.
 

GC Aesthetics®, A Confident Choice for Life™ 

Kaynaklar.

  1. Nagaraja Rao D, Winters R. Inverted Nipple. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; December 29, 2021.
  2. Danny Bonvissuto. Inverted Nipples. WebMD LLC. September 14, 2020. https://www.webmd.com/women/inverted-nipples-causes. [Last accessed 05/02/2022]
  3. Causes of Inverted Nipples. May, 2022. UK Health Centre. https://www.healthcentre.org.uk/cosmetic-surgery/inverted-nipple-causes.html. [Last accessed 05/02/2022]
     

*GCA tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi sağlamaz.

 

Sizin İçin Önerilenler

İpuçları & gerçekler

İçe dönük meme başı nedir?

Daha Fazla
İpuçları & gerçekler

A'dan D'ye ve Ötesine: Doğru Meme İmplantı Boyutunu Seçmenin Bilimi

Daha Fazla
İpuçları & gerçekler

Meme büyütme için en iyi kesi hangisidir?

Daha Fazla